skip to Main Content

Hoe plan ik mijn bruiloft?

O ja! Je partner heeft je eindelijk ten huwelijk gevraagd dus jullie gaan trouwen! Jullie zijn in de zevende hemel…..en het grote regelen kan beginnen!

 

 

 

Tips bij het plannen van jullie bruiloft

Blijf in ieder geval rustig en begin vroegtijdig met plannen van jullie bruiloft. Hoewel het mogelijk is een bruiloft te organiseren in minder dan een jaar, is dit niet echt een aanrader. Locaties en leveranciers zijn vaak snel volgeboekt, vooral in de populaire seizoenen.

Willen jullie een speciale datum, specifieke locatie, bloemist, catering, trouwauto of fotograaf dan moet je dit al snel zo’n 12 maanden van te voren (in sommige gevallen zelfs nóg eerder) plannen! Voor het gemak ga uit van een jaar voorbereidingstijd. Dat is een mooi uitgangspunt.

Voor jullie echt kunnen gaan plannen zullen jullie eerst een datum moeten vaststellen waarop jullie graag willen trouwen. Begin eerst in ieder geval met het opstellen van een budget. Doe dit realistisch en bedenk ook wat jullie belangrijk vinden. Hoe wil je je dag herinneren en wat mag daar zeker niet bij ontbreken….

Hebben jullie een specifieke trouwlocatie in gedachten, informeer dan eerst of die datum ook daar nog vrij is. Je zult zien dat populaire trouwlocaties vaak al een jaar van te voren op de gewilde trouwdagen vol zitten.

Willen jullie toch echt die ene locatie voor jullie droomhuwelijk? Overleg dan met de locatie welke data nog wel mogelijk zijn en pas jullie huwelijksdatum daar op aan. Dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat jullie trouwen op de locatie van jullie dromen!

Een extra tip bij het kiezen van de trouwlocatie is nog om te bedenken wat voor sfeer jullie willen op jullie huwelijk. Wordt het traditioneel, of juist informeel, meer een festival sfeer, een speciaal thema of wellicht wel een buitenlandse bruiloft!

12 maanden voor jullie huwelijk

Dan… als de datum en de locatie vaststaan kunnen jullie je familie en vrienden op de hoogte brengen van jullie trouwplannen. Ze wisten ongetwijfeld al dat het huwelijksaanzoek was geweest, maar nu jullie een concrete datum hebben is het fijn om de personen te informeren waarvan jullie het heel fijn vinden als zij aanwezig zijn op jullie huwelijk. Ze kunnen hier dan alvast rekening mee houden.

Ook ga je zo’n 12 maanden voor jullie bruiloft de fotograaf vastleggen. Houdt er rekening mee dat een goede fotograaf vooral in het drukke trouwseizoen (april/mei tot oktober) vaak druk bezet zijn. Vinden jullie het lastig hoe je een trouwfotograaf kiest die bij jullie past? Lees dan dit artikel eens, wellicht kan jullie dat helpen om een goede keuze te maken!

Ook de muziek (band/DJ) is van belang om al in een vroeg stadium te reserveren. Vaak werken locaties ook regelmatig samen met DJ’s of bands die zij kunnen aanbevelen. Let erop dat een band of DJ ook bij jullie én jullie locatie moet passen. De juiste sfeer en apparatuur bepaalt voor een groot deel de sfeer op jullie feest. En dat moet toch echt knallen of niet!?

Zo... de grote dingen staan vast!

De grote lijnen van jullie bruiloft staan vast. Nu is er tijd om wat meer op detail te gaan nadenken hoe jullie dag eruit moet komen te zien.
Maak bijvoorbeeld eens een moodboard op Pinterest. Kijk wat jullie allemaal aanspreekt en verzamel dit voor jezelf als leidraad voor jullie plannen.

Vinden jullie het heel lastig om alles te kiezen en te regelen en weet je echt niet waar jullie moeten beginnen? Dan zou je kunnen overwegen om een weddingplanner in te schakelen.
Zij zijn expert op alles wat met bruiloften te maken heeft en kunnen jullie van veel adviezen voorzien en veel werk uit handen nemen.

Dingen die jullie nog meer moeten regelen zo’n 12 tot 9 maanden voor jullie gaan trouwen zijn:

  • Tijdstip en het stadhuis, of als jullie een BABS willen die zelfstandig werkt (die zie je steeds vaker) dan kan dat ook. Wellicht hebben jullie er al eens een gesproken op een trouwbeurs of gevonden via internet. Ik heb zelf ook al een aantal bruiloften meegemaakt waar een erg leuke BABS de ceremonie leidde. Als jullie namen willen dan hoor ik het graag.
  • Als jullie ook in de kerk willen trouwen zul je ook dat moeten regelen.
  • En niet geheel onbelangrijk… wie willen jullie als getuige(n)? Het is momenteel helemaal in om je getuige(n) op een originele manier te vragen of zij deze ererol willen vervullen.
  • En hebben jullie geen budget voor een weddingplanner, dan kan een ceremoniemeester heel handig zijn. Met hem/haar bespreken jullie al jullie wensen en ideeën. De grote lijnen en beslissingen nemen jullie zelf, maar als alles staat, kan de ceremoniemeester jullie nog veel werk/stress uit handen nemen.
  • Ook kunnen jullie na gaan denken over een voorlopige gastenlijst. Wie vragen jullie als daggasten en wie als avondgasten. Of is er ook nog een receptie… dan hebben jullie nog meer keuzes om te maken.

Het is goed om alle dingen die geregeld zijn bij elkaar te bewaren in een aparte map/draaiboek. Houdt daarin netjes bij wat de status is van alles, zo zie je in 1 oogopslag wat er klaar is en waar nog actie voor nodig is. Dit draaiboek is ook handig om met je ceremoniemeester te delen.

Wist je dat je ook een verzekering af kunt sluiten voor jullie bruiloft? Best de moeite waard om hier eens in te duiken! Wanneer jullie bruiloft niet door kan gaan i.v.m. ziekte of bijvoorbeeld omdat er brand is geweest bij de feestlocatie, dan worden de gemaakte kosten vergoed.

De jurk!

Eindelijk… zo rond de 12 tot 9 maanden voor de bruiloft gaan de meeste bruiden op zoek naar dé jurk!

Ook hier kun je op internet/Pinterest al heel veel inspiratie op doen in stijlen die jij mooi vind. Je kunt dan ook gericht op zoek gaan naar bruidsmodezaken die de merken verkopen die jij mooi vindt. Ook hier is het wel verstandig om ook een beetje te kijken of deze droomjurken binnen het budget passen om teleurstellingen te voorkomen. Vaak is er ook een prima alternatief te vinden die beter betaalbaar is.

Maak er een feestje van en neem mensen mee die jou goed kennen en die jou van een eerlijke mening voorzien als je het zelf lastig vindt om keuzes te maken. En onthoud… je hoeft echt niet meteen bij de eerste bruidsmodezaak te slagen. Lukt het de eerste keer niet, dan maak je gewoon een andere afspraak bij een andere bruidsmodewinkel.

Ook hier is het heel belangrijk dat er naar je geluisterd wordt, dat je je prettig voelt bij je jurk, maar ook bij de mensen die je helpen in de winkel. Je moet vast nog een aantal keer terug voordat hij helemaal op maat is en dat moet elke keer een feestje zijn! GENIET hier dus van!

6 maanden voor jullie huwelijk

Zorg dat alle benodigde overeenkomsten geregeld, getekend én in jullie bezit zijn. Dit geldt voor o.a. de overeenkomsten van de trouwlocatie, de cateraar, de muziek, fotograaf, banketbakker, video, ambtenaar, trouwautoverhuur etc. Bewaar alles in jullie draaiboek, dan heb je alle papieren bij elkaar en voorkom je onnodige misverstanden.

Willen jullie een mooie huwelijksreis maken? Dan is dit de tijd om jullie dromen werkelijkheid te laten worden en die fantastische honeymoon te boeken! Informeer voor de zekerheid even bij je werkgever of het mogelijk is om jullie huwelijksreis te plannen wanneer jullie dat willen. Voor jullie huwelijk krijg je vrij, maar voor de huwelijksreis is het wel fijn om even af te stemmen of dat past in de planning. Wel zo collegiaal.

Ook kunnen jullie indien gewenst de huwelijksnacht nu boeken. Misschien trouwen jullie wel op een sprookjesachtige locatie waar ook bruidssuites aanwezig zijn, dan hebben jullie vast al geregeld dat jullie hier ook blijven slapen. Maar is dit niet het geval, dan kun je evt. een hotel boeken in de buurt van jullie feestlocatie. Of… je gaat gewoon lekker naar huis als dat kan. Dat kan natuurlijk ook… en dan maar hopen dat jullie vrienden niet al te veel ellende hebben veroorzaakt voor jullie je huis in kunnen…..:-)

Deze periode is ook de tijd om in ondertrouw te gaan. Anders kan er niet getrouwd worden op jullie huwelijksdag! Informeer even wat je precies nodig hebt om dit te regelen, dat veranderd nog wel eens in de loop der jaren namelijk. Het is zo gepiept, maar wel een formaliteit die gedaan moet worden. Dan kunnen jullie vervolgens ook mooi een ‘save the date’ sturen naar alle gasten als jullie dit willen. Dit wordt niet door alle bruidsparen gedaan, doe wat bij jullie past.

4 maanden voor jullie huwelijk

Meestal is dit de tijd dat ook de bruidegom op zoek gaat naar zijn bruidskleding. De kleding wordt afgestemd op de stijl en kleur van de jurk (of bij gelijke sexe op de kleding van de partner).

Maak ook een definitieve gastenlijst en maak een onderverdeling in daggasten/receptie/feestavond en bestel de benodigde uitnodigingen. Vaak kun je eerst een proefdruk bestellen van de uitnodiging die je mooi vindt. Zo kunnen jullie zien of dit hem echt moet worden of dat er toch nog kleine aanpassingen nodig zijn.

Trouwen jullie in de kerk, neem dan contact op met de dominee of pastoor over de precieze gang van zaken. Moeten jullie nog iets maken, hoe gaat de dienst eruit zien… etc.

3 maanden voor jullie huwelijk

Zo’n 8 tot 10 weken voor de bruiloft kunnen jullie de uitnodigingen ook versturen.

Als jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden maak dan nu ook een afspraak bij de notaris om dit allemaal vast te laten leggen. Als jullie gewoon in gemeenschap van goederen trouwen is dit niet nodig.

Willen jullie je gasten aan het eind van de bruiloft een bedankje meegeven, denk dan alvast eens na wat dit moet zijn. Houdt rekening met besteltijden van gepersonaliseerde items.

En hebben jullie een mooie bruidstaart geregeld. Wellicht via de locatie, maar het zou ook kunnen dat jullie dit zelf hebben geregeld.

In beide gevallen kunnen jullie hier een ‘proefafspraak’ voor maken. Jullie weten nu exact hoeveel gasten er van de bruidstaart zullen mee eten (meestal betreft dat alleen de daggasten) dus de banketbakker kan jullie prima adviseren over hoe groot de taart moet worden. En natuurlijk willen jullie de taart zelf superlekker vinden, dus proeven maar zou ik zeggen! Momenteel zie ik ook veel kleine bruidstaartjes voorbij komen voor het ‘fotomoment’ van de taart aansnijden. Daarnaast worden dan petit fours of andere zoete lekkernijen geserveerd aan de gasten. Zeker als vlak na de taart/champagne een diner gepland staat is een kleiner hapje ook prima aan te raden.

Willen jullie trouwringen? Dan is het hoog tijd om die te gaan uitzoeken! Maak een afspraak bij een juwelier, dan weet je zeker dat ze alle rust en tijd hebben om jullie te helpen de juiste keuze te maken. Die ring zit namelijk de rest van je leven om je vinger dus ook die moet goed voelen!

2 maanden voor jullie huwelijk

Voor de bruid vaak de tijd om naar de kapper en visagiste te gaan voor een proefkapsel en proef make-up. Er is dan namelijk tijd genoeg om indien noodzakelijk nog een tweede afspraak te plannen als het deze keer niet helemaal is zoals je in gedachten had. Ook hiervoor kun je heel goed een moodbord maken met bruidskapsels en make up die je mooi vindt en die ook bij je jurk/outfit passen.

Net iets om te vergeten, maar check even of jullie paspoort nog geldig is. Wel zo fijn als je straks op honeymoon wilt!

Wil je een mooi bruidsboeket en/of corsages of iets anders met bloemen? Maak dan ook een afspraak met de bloemist. Neem voorbeelden mee van wat jullie mooi vinden en vraag of de bloemist dat kan maken. Houdt er rekening mee dat niet alle bloemen altijd in alle jaargetijden makkelijk verkrijgbaar zijn… Moeten er ook nog bloemen (in dezelfde stijl) geregeld worden voor de ceremonie, kerk, bruidskinderen of aankleding van de feestlocatie? Regel dit dan ook meteen.

4 weken voor jullie huwelijk

Vaak vindt rond deze tijd de afspraak met jullie BABS plaats. Uiteraard wil hij/zij jullie vaak persoonlijk ontmoeten om jullie beter te leren kennen en zo een mooi persoonlijk verhaal te kunnen vertellen tijdens jullie ceremonie. Ook wordt ter aanvulling hierop vaak nog wel wat schriftelijke informatie van jullie gevraagd. Wees lekker jezelf en vertel wat in jullie opkomt. Ook gekke dingen, dat maakt het tijdens de ceremonie lekker persoonlijk en herkenbaar.

Loop ook de komende weken vast je trouwschoenen een beetje in als dat nodig is. En maak een lijstje wat je allemaal nodig hebt voor jullie huwelijksreis.

Neem samen met de ceremoniemeester het draaiboek nog eens door en check of alles klopt en gepland is zoals jullie dat willen.

1 á 2 weken voor jullie huwelijk

Geef door aan de feestlocatie hoeveel gasten jullie precies verwachten. Zo voorkom je dat je meer moet betalen dan nodig is of voor verrassingen komt te staan.

Wil je elkaar iets voorlezen op jullie huwelijksdag? Bijvoorbeeld als jullie elkaar voor het eerst zien of tijdens de ceremonie….schrijf dan jullie gelofte naar elkaar op. Het is mooi om dat op de dag zelf voor elkaar voor te lezen en daarna als herinnering te bewaren.

Haal de ringen op bij de juwelier en loop met de ceremoniemeester nog een keer de planning door zodat alles vlekkeloos verloopt op de grote dag. Check de route….staan er op jullie trouwdag geen afsluitingen of omleidingen in het verkeer gepland? Zorg dat je een eerste hulp tasje klaarmaakt die op jullie huwelijksdag meegaat. Hierin kunnen tandenborstel, deodorant, parfum, lippenstift, haarlak, speldjes, reservepanty e.d. meegenomen worden. Zorg dat je evt. ook een koffertje klaarmaakt met kleding/toiletspullen voor de huwelijksnacht en de dag erna.

Geniet!

Alles is geregeld dus laat het lekker over jullie heen komen en ga ervan genieten op jullie dag. Ik denk dat dat met deze tips helemaal goed moet komen. Ik wens jullie heel veel geluk en sluit graag af met de volgende woorden:

Enjoy the attention, feel the love and make a lot of beautiful memories!

Back To Top