skip to Main Content

Hoe kies ik mijn trouwfotograaf?

Een belangrijke vraag……hoe kies je nou de trouwfotograaf die bij jullie past?

Troost je met de gedachte dat dit een vraag is die veel aanstaande bruidsparen hebben……en eigenlijk is die vraag niet heel moeilijk om te beantwoorden. Alhoewel een zoektocht in Google anders doet vermoeden.

Als je in google trouwfotograaf intikt dan verschijnen er pagina’s vol met trouwfotografen. Om duizelig van te worden… Maar hoe kiezen jullie nou juist die ene trouwfotograaf die bij jullie past?

Stel jezelf eerst eens serieus de vraag ‘hoe wil ik mijn trouwdag herinneren’? Veel mensen denken dat je in dit mobiele tijdperk ook prima foto’s kunt maken met een mobiele telefoon. En eerlijk is eerlijk, de mobiele telefoons van tegenwoordig kunnen echt mooie plaatjes maken. Maar toch net dat beetje extra dat bereik je niet met je mobieltje. Een goede trouwfotograaf is dus heel belangrijk.

….de jurk en het pak zijn vies, de bloemen verwelkt, de bruidstaart was in 20 min op, de slingers opgeruimd en de muziek is weggeëbd.  Het enig wat jullie na deze bijzondere dag nog aan al die mooie momenten kan herinneren, dat zijn jullie trouwfoto’s! Deze dag kan je immers nooit meer overdoen.

Een goede trouwfotograaf is dus een belangrijke keuze!

En dus is de vraag ‘Hoe kies ik mijn trouwfotograaf’ een hele serieuze vraag!
Ik kom helaas af en toe tegen dat een bruidspaar de fotograaf kiest als sluitpost van hun budget. En alles valt vaak duurder uit dan van te voren werd gedacht dus helaas kiezen sommige mensen een fotograaf die fotograferen erbij doet voor de hobby. Zo wordt het budget toch gehaald en ach…..fotograferen kan toch iedereen?

Helaas gaat dat niet altijd op. Op een bruiloft heb je vaak te maken met moeilijke lichtomstandigheden. Thuis als de bruid en bruidegom zich klaarmaken, tijdens de ceremonie…. Veel ceremonies zijn tegenwoordig buiten waar je met fel zonlicht of juist met donkere schaduwen te maken kunt hebben. Ook ceremonies die binnen gehouden worden zijn vaak een uitdaging als het om licht gaat. En dan het feest…. Mooie feestfoto’s waar de sfeer van de avond vanaf spat. Daar heb je echt wel enige ervaring, kennis én de juiste apparatuur voor nodig!

Gelukkig zijn er dan ook veel bruidsparen waarvoor de trouwfoto’s juist het belangrijkste, of één van de belangrijkste dingen van de dag zijn. Dat klinkt cliché, en dat is het ook. Als trouwfotograaf hoor ik van veel bruidsparen achteraf “Ik wist niet dat trouwen zó mooi en zó leuk zou zijn!”

De foto’s die door jullie trouwfotograaf gemaakt worden zijn dan achteraf ook echt de meest waardevolle herinnering aan deze bijzondere dag. Momenten die aan jullie zelf voorbij zijn gegaan, mensen die heel belangrijk voor jullie zijn, en bovenal de sfeer van de hele dag die je opnieuw beleefd bij het zien van alle foto’s.
Bedenk daarom heel goed of je een goede kennis vraagt die regelmatig fotografeert of dat jullie toch kiezen voor een professionele trouwfotograaf. Zij kunnen met moeilijke lichtomstandigheden omgaan en hebben de kennis én de apparatuur die meer kan dan dat van de gemiddelde ‘hobbyfotograaf’.

Als richtlijn wil ik jullie meegeven dat een professionele bruidsfotograaf al snel tussen de 1500 en 2000 euro rekent voor gemiddeld 8 uur fotografie door 1 fotograaf, exclusief een album. Kijk ook goed wat een trouwfotograaf aanbiedt. Hoe compleet is het pakket en welke kosten komen er achteraf nog bij als je alles afneemt wat jij graag wilt. Zelf werk ik met transparante All Inn pakketten. Geen verrassingen achteraf én inclusief een mooi professioneel handgemaakt trouwalbum.

Maar goed, waar begin je dan als je jezelf de vraag stelt ‘Hoe kies ik mijn trouwfotograaf’?

Ga eens samen googelen op trouwfoto’s of zoek wat op bijvoorbeeld Pinterest en stel jezelf dan de vraag: Welke stijl spreekt ons aan. Kijk en voel wat bij jullie past. Houden jullie van hele geposeerde foto’s of hebben jullie meer met puur natuur, storytelling, journalistiek. Of misschien een goede mix van wat meer traditionele foto’s met een journalistiek verhaal eromheen. Houden jullie van kleur en contrast of juist een van een hele lichte sfeer… Als dit voor jullie duidelijk is dan kun je al wat gerichter gaan zoeken naar een trouwfotograaf die hierbij past.

Vaak wordt er bij de ‘fotoshoot’ iets meer met poses gewerkt. Alhoewel het momenteel erg trendy is om niet te veel in de camera te kijken, maar vooral echte beelden af te leveren. Foto’s met echte emotie, puur, lol, passie, liefde en wellicht een traan. Er wordt een verhaal verteld met de foto’s.

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jullie aanspreekt. Dat helpt je enorm bij het antwoord op de vraag ‘Hoe kies ik mijn trouwfotograaf’. En natuurlijk kijk je ook wat past binnen jullie budget. Maar als je zekerheid wilt dat er een mooie reportage geleverd wordt door jullie trouwfotograaf, dan is dat een minder interessant punt is vind ik persoonlijk. Want wat zijn levenslange herinneringen jullie waard? Denk daar eens goed over na! Uiteraard moet je het wel kunnen betalen. Maar misschien zijn relatief dure onderdelen in jullie budget het waard om te laten vervallen of door een goedkopere optie te vervangen als je daarmee wel de bruidsfotograaf kunt boeken waar jullie echt een goed gevoel van krijgen.

Plan een afspraak

Heb je één of misschien wel twee of drie trouwfotografen gevonden waarvan jullie het portfolio aanspreekt? Neem dan zo snel mogelijk contact op om te verifiëren of deze trouwfotograaf ongeveer binnen jullie budget valt. Ligt de fotograaf heel ver buiten het budget, dan is het niet zinvol om een afspraak te plannen. Óf jullie moeten overwegen om nog even door te sparen en de bruiloft wellicht later te plannen. Dat is natuurlijk ook een optie als die ene trouwfotograaf echt is wat jullie willen.

Ligt het pakket wat deze trouwfotograaf aanbiedt binnen jullie budget of wellicht nét daarbuiten? Plan dan zo snel mogelijk een kennismakingsgesprek in. Zoals al eerder genoemd zijn populaire fotografen druk bezet in het seizoen (mei tot oktober), zeker ook nog eens op speciale data….dus de beschikbare dagen zijn beperkt.

Bij het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat jullie je wensen en ideeën met de bruidsfotograaf kunnen bespreken. Ongetwijfeld kan de fotograaf jullie nog helpen bij jullie planning of andere vragen die jullie hebben…..zij maken immers veel verschillende bruiloften mee en kunnen altijd ervaringen delen. Uiteraard moet het een dag worden zoals jullie dat voor ogen hebben! Een dag die helemaal bij jullie past!

Ook is het fijn om tijdens dit eerste gesprek wat meer over elkaar te weten te komen én dat er een prettige sfeer heerst.  Het moet wel klikken met een fotograaf… Een trouwfotograaf is er immers toch vaak de hele dag bij. Als de sfeer tijdens het eerste contact dan al niet prettig is ga je dat terugzien op jullie foto’s.  Heel belangrijk dus om je goed bij elkaar te voelen! Een goede trouwfotograaf zal als het goed is zelf ook aangeven dat hij/zij de bruiloft niet ziet zitten als de klik samen ontbreekt. Dan kan een trouwfotograaf namelijk niet alles uit de foto’s halen wat zou moeten om een mooie trouwreportage af te leveren.

Ook kunnen jullie tijdens het kennismakingsgesprek vaak al wat albums zien van een hele bruiloft als jullie dat willen. Zo krijgen jullie een idee hoe jullie album er ook uit zou kunnen zien.

Hoe ziet jullie dag er uit?

Bereid je voor op het gesprek met een trouwfotograaf door al globaal te weten hoe jullie dag er ongeveer uit komt te zien. Een trouwfotograaf vind het fantastisch om naar jullie enthousiaste verhalen te luisteren over jullie dag. Wie, wat , waar, hoe… Als jullie dat al een beetje duidelijk hebben is dat superfijn.

En bedenk dan ook waar je de fotograaf allemaal foto’s van wilt laten maken. Wil je dat van het douchen in de ochtend tot de laatste dans of juist een korter gedeelte van de dag? De meeste bruidsparen kiezen momenteel voor het moment van haar/make-up tot en met het feest. Zo krijg je bij het ontvangen van de foto’s ook weer een heel mooi beeld van de dag terug.
Het is dus makkelijk om te weten hoeveel uren de trouwfotograaf ongeveer aanwezig moet zijn. De bruidsfotograaf kan dan aan de hand daarvan ook meteen aangeven welke pakket het beste bij jullie past en wat de bijbehorende kosten voor de fotografie zullen zijn.

Biedt de trouwfotograaf ook extra’s aan?

Ook iets om over na te denken als je jezelf afvraagt ‘Hoe kies in mijn trouwfotograaf’.
En met extra’s bedoel ik dan bijvoorbeeld:

  • Komt de trouwfotograaf alleen óf kunnen we ook 2 fotografen boeken?
  • Kan de trouwfotograaf ook dronefoto’s maken?
  • Kan de trouwfotograaf ook een mooie trouwvideo leveren?
  • Kan de trouwfotograaf ook al foto’s leveren van overdag die jullie ‘s avonds kunnen laten zien bij binnenkomst van de avondgasten?

Veel fotografen hebben een uitgebreid netwerk om zich heen om bovenstaande extra’s te kunnen leveren. Soms doen ze dit ook gewoon zelf, maar als dat niet het geval is kun je er van uitgaan dat de trouwfotograaf daar andere specialisten voor inhuurt waar ze vaker en bovenal graag mee samenwerken.
Het komt ook steeds vaker voor dat trouwfotografen met z’n tweeën komen. De één kan dan ‘s ochtends bij de bruid zijn en de ander bij de bruidegom. Bij de ‘first look’ kan de één zich op de bruid en de andere zich op de bruidegom focussen. Tijdens de rest van de dag kan er ook vanuit meerder invalshoeken gefotografeerd worden, wat meer diversiteit in jullie foto’s zal opleveren. Zeker een meerwaarde als je het mij vraagt! Informeer dus eens bij de trouwfotograaf van jullie keuze of dit kan.

Ook dronefoto’s en mooie trouwvideo’s van een paar minuten zijn helemaal van nu!
Wél even goed checken of er met een drone gevlogen mag worden op de locatie waar jullie gaan trouwen of waar jullie de fotoshoot willen doen. Dit is namelijk niet overal het geval. Uiteraard ben je bij drogbeelden ook afhankelijk van het weer…..Bij harde wind en regen is het niet mogelijk om de drone te laten vliegen.

Een trouwfilm wordt gemaakt van beeldmateriaal wat door de hele dag gemaakt wordt. Dit wordt dan samengevoegd in een mooi filmpje met muziek eronder. Dit filmpje vat jullie dag heel mooi samen en is naast een trouwalbum echt een toevoeging voor jullie, maar zeker ook om aan jullie familie en vrienden te laten zien!

En hoe tof is het om ‘s avonds bij binnenkomst van de avondgasten al een slideshow te kunnen laten zien met de foto’s die overdag gemaakt zijn! Een ‘same day edit’ zoals dit ook wel heet wordt voorbereid als jullie gezellig met de daggasten aan het diner zitten. Terwijl ’s avonds de eerste gasten van jullie feest binnendruppelen zijn er al mooie beelden te zien van hoe jullie dag eruit heeft gezien.

Allemaal extra’s die jullie mee kunnen nemen in de overweging ‘hoe kies in mijn trouwfotograaf’!

Jullie zijn enthousiast!

Zijn jullie enthousiast?  Hebben jullie alles doorgesproken en hier een goed gevoel bij?  Is er een klik met de trouwfotograaf en hebben jullie er vertrouwen in dat deze fotograaf jullie dag in beeld kan brengen zoals jullie dat graag willen? Dan staat volgens mij niets meer in de weg om elkaar de hand te schudden en samen uit te kijken naar de grote dag!

Als het goed is ontvang je van de fotograaf een bevestiging met alle afspraken die jullie hebben gemaakt, samen met de algemene voorwaarden. Dit is een formaliteit zodat ook vastligt wat er precies is afgesproken en welke diensten de fotograaf hiervoor gaat leveren. Voor beide partijen fijn om op papier te hebben, dan kan er nooit twijfel over ontstaan. Veel fotografen verlangen dan een aanbetaling waarna de datum definitief voor jullie gereserveerd is.

Yes!!!! Jullie kunnen een vinkje plaatsen bij de trouwfotograaf, Check!

Loveshoot

Willen jullie al een keer proefdraaien met de trouwfotograaf? Doe dan een love shoot samen. Zo’n shoot wordt op een mooie plek gedaan waarbij jullie alvast kunnen wennen aan de camera én aan de fotograaf. Voor veel aanstaande bruidsparen heel fijn om te doen. Het voelt op de grote dag dan allemaal heel vertrouwd omdat je precies weet wat je kunt verwachten. De foto’s uit deze shoot kun je gebruiken als mooie herinnering aan de tijd dat jullie de bruiloft aan het voorbereiden waren. Ook worden deze foto’s wel eens gebruikt voor een ‘save the date’ kaart.

Hoe werkt de fotograaf?

Bij het kiezen van jullie trouwfotograaf is het ook goed om verder te kijken dan alleen het portfolio en de klik die je met de fotograaf hebt. Hier volgen nog een paar andere belangrijke zaken die de ‘prijs’ van een trouwfotograaf bepalen en die jullie kunnen helpen om een keuze te maken als je jezelf de vraag stelt ‘Hoe kies ik mijn trouwfotograaf’.

  • Werkt de trouwfotograaf met professionele apparatuur? Daar hangt namelijk een behoorlijk kostenplaatje aan.
  • Wat voor album levert de fotograaf? Dit is als het goed is een kwalitatief mooi album met mooie kleuren en uitgevoerd in de mooiste materialen. De albums worden per stuk geproduceerd en gecontroleerd wat resulteert in een mooi kwaliteitsalbum dat jaren mee zal gaan, maar waar dus ook een prijskaartje aan hangt.
  • Werkt mijn trouwfotograaf met meerdere camera’s? Want wat als er een stuk gaat tijdens mijn bruiloft?
  • Hoe heeft de trouwfotograaf de opslag/back up geregeld? Kunnen we er zeker van zijn dat onze beelden veilig zijn en dat er niks mee kan gebeuren?
  • Heeft mijn trouwfotograaf een plan B als hij ziek is of bijvoorbeeld een been breekt?
  • Hoe lang duurt het voordat onze foto’s en het album klaar zijn?

Neem deze vragen ook zeker mee in jullie overweging naar de juiste trouwfotograaf!

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen om in het ‘bos van trouwfotografen’ de juiste te vinden. En onthoudt nogmaals… Na de bruiloft zijn de foto’s de enige waardevolle herinnering die je nog hebt aan jullie mooiste dag! Als deze herinneringen heel belangrijk voor jullie zijn, kies dan bewust en niet alleen op budget. De herinneringen gemaakt op jullie huwelijk kun je niet meer overdoen. Hoe erg zou het dan zijn als je, omdat er niet meer budget was, een goedkope fotograaf gekozen hebt en deze na 3 maanden jullie foto’s levert die mislukt zijn en waar veel belangrijke momenten gemist zijn… Je kunt dan altijd nog een ‘after wedding shoot’ boeken om je reportage opnieuw te doen, maar de foto’s van de rest van de dag kun je nooit meer overdoen.

Een goede fotograaf kost geld, dat is een feit. Maar in ruil daarvoor krijgen jullie herinneringen waar je nog jaren van kunt nagenieten!

Zijn jullie enthousiast over mijn werk?

Hebben jullie inmiddels meer gezien van mijn werk en worden jullie hier net zo blij van als ik? Dan kijk ik er enorm naar uit om kennis met jullie te maken.

Check via de button mijn beschikbaarheid, stel je vraag of maak meteen een afspraak!

 

Loveshoot Maastricht
Back To Top